23 Şubat 2018 Cuma

Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?

23 Şubat 2018 Cuma

Topalak Çorbası
Topalak Çorbası 

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bol malzemeli nefis bir tarifimizle geldik bu gün.  Topalak çorbası İçindeki malzemeler itibarıyla oldukça doyurucu bir çorbadır. Aslında çobandan ziyade bir ana yemek niteliğinde de olabilir bana göre.  Bu tarifin malzeme ve yapılış tarifi tamamen annemden öğrendiğim şekliyle hazırladım. Ve zor gibi görünsede en pratik şekliyle sizlerle paylaşmak istiyorum. Bence sizde deneyin.
Bakalım beğenecek misiniz?.

Topalak Çorbası Tarifi'nin Malzemeleri

  • 1 su bardak ince bulgur
  • 1 su bardak un
  • 1 çorba kaşık biber+domates salçası 
  • 1 tatlı kaşık karabiber
  • 1 tatlı kaşık kimyon
  • Tuz 
  • 1 su bardak haşlanmış nohut 
  • 1 tavuk but+tavuk yarım göğüs 
Sos için 
  • 1 çorba kaşık ane 
  • 1 çorba kaşık domates +biber salçası

Topalak Çorbası Tarifi
Topalak Çorbası Tarifi 

Topalak Çorbası Yapılışı
Topalak Çorbası Yapılışı 

Topalak Çorbası, Kış Çorbası
Topalak Çorbası, Kış Çorbası 

Topalak Çorbası Tarifi'nin Yapılışı 

Topalak çorbamızı akşamdan ıslattiğımız nohudu haşlayarak başlıyoruz. Haşlanan nohudumuzu bir kenara alıyoruz. Ardından tavuk etlerimizi haşlıyoruz. Pratik olması açısından düdüklü tencerede haşlamanızda  fayda var. Haşlanan tavuk etimizide elimizle didikleyip kenara alalım. 

Topalak çorbamızın hamurunu hazırlamak için derin bir kaba köftelik bulgurunuzu alıp sıcak su ile ıslatalım. Kabarması için bir kenarda bekletilim.  Üzerine salça, karabiber, kimyon, tuz ve un ilave edilerek bütün malzemeleri karıştırarak orta sertlikte bir hamur hazırlayalım.
Bu arada bir taraftan da tencereye 4 bardak su doldurup ocağa alalım. Üzerine tavuk suyunuda ilave edip kaynamaya bırakalım. Hamurumuzu  iki yada üç parçaya bölelim.
Her bir parçayı önce elimizde yuvarlayıp üzerini biraz unlayarak  tezgah üzerinde merdane ile açalım. Açtığımız hamurumuzun üzerine biraz un serpelim. Önce yukardan aşağıya doğru bir parmak eninde şeritler keselim. Sonrada soldan sağa dogru keserek küçük kareler elde edelim. Kestiğimiz hamurları tepsiye alalım. Tenceremizdeki su kaynayınca kestiğimiz hamurları delikli bir kapta eleyerek fazla unun eleyip tencereye ilave edelim. 25 dakika kadar kaynatalım. Kaynarken tuz ilave edelim. Ardından nohut ve tavuk etlerimizi ilave edelim.  10 dakika kadar kaynamaya devam edelim.
Tenceremizin pişmesine yakın salçalı sosunu hazırlayalım.  Bunun için küçük bir tavaya sıvıyağ alarak ocağı yakalım.  Tava  ısınınca salçayı ilave edelim. Biraz kavurduktan sonra nane ekleyerek kaşıkla bir iki çevirelim.  Salçalı sosumumzu yakmamaya dikkat edelim. Hazırladığımız sosu cos diye tenceremize boşaltalım.
Biraz daha kaynayıp  bütün malzemeler birbirini bulduktan sonra kıvamını ayarlayalım  ve limon ekleyerek ocağımızın  altını kapatalım.
Sicak olarak servis edelim.

Topalak Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Topalak Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır 


Afiyet olsun ...


"Topalak Çorbası Nasıl Yapılır?" için 6 yorum:

  1. Yöresel yemeklerin tadı lezzeti çok farklı.Bir de hepsinin hikayesi var.Yöresel yemekleri hem yemeyi hemde yazmayı bende çok seviyorum.Eline sağlık Şenay hanım Türk Yemek Kültürüne katkınız çok büyük.

    YanıtlaSil
  2. Evet Hepsinin kendine gore bir hikayesi vardir.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. öğle yemeğinde pirinç pilavıyla iyi giden güzel bir etli,nohutlu yemek..isminin topalak çorbası olduğunu ilk defa duydum..emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
  4. Yemeğimizin içinde bulgur olması sebebiyle yanında pirinç pilavı pek gitmeyebilir. Içindeki malzemeler itibarıyla oldukça doyurucu ve yoğun kıvamlı çorbadır. Tabiki tercih meselesi. Olabilir.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık.. Çocuklarım severek yediği için ben de ara ara yapıyorum.. oldukça lezzetli oluyor..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Evet,lezzet konusunda kesinlikle garantisini verebilirim. Tadına bakan asla hayır diyemez. Çocuklar içinde bol vitaminli bir çorba. Arada bir yapmakta fayda var Nahide hanımcım.
    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Kolay Tariflerim Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe