12 Mart 2019 Salı

Kolay Baklava Tarifi

12 Mart 2019 Salı
Kolay Baklava  Tarifi
Kolay Baklava

Baklava şerbetli tatlılar içerisinde Türk mutfağının baş tacı olarak bilinir. Yapması biraz ustalık gerektirir. Esas vatanı Antep'tir.
 En lezzetli baklava Antep'te yenilir. Peki baklava yemek için Antep'emi gedelim? Gidenler vardır elbette ama gidemeyenler için yada evde baklava yapmak için nefis ve kolay bir baklava tarifim var. Dahası tarifi ben yapmadım. Onceki gün  Necla ablam yapmıştı. Bize de  göndermiş  afiyetle yedik. Öyle lezzetli olmuş ki çıtır çıtır katları sayılıyordu. E, bu kadar güzel bir lezzeti paylamadan olmazdı. Kendisinin ellerine sağlık diyorum ve bu lezzetli ve kolay baklava nasıl hazırlanıyor hemen tarifimize bir göz atalım.

Kolay Baklava Tatifi'nin Malzemeleri

  • 1 çay bardak süt
  • 1 çay bardak yoğurt
  • 1 çay bardak sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşık karbonat
  • Bir fiske tuz
  • 1 yemek kaşık sirke
  • Aldığı kadar um
Üzerine 
  • 125 gr.tereyağı
  • 1 su bardak sıvıyağ

Şerbeti için
  • 5 su bardak şeker
  • 5 su bardak su
  • Çeyrek limon

Kolay Baklava Tarifi'nin Yapılışı

Önce şerbetimiz hazırlanır. Bunun için orta boy bir tencereye su ve şeker alınarak şeker eriyinceye kadar karıştırılır  ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra limon ilave edilip kaynamaya devam edilir. Yaklaşık 20-25 dakika koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Şerbetimiz koyu kıvama geldikten sonra ocağın altı kapatılır. Soğuması için bir kenara alınır.
Şimdi sıra kolay  baklava hamurunu hazırlamaya geldi. Bunun için
hamur yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, süt,yoğurt,karbonat ve sirke alınır. Bütün sıvılar elimizle karıştırılır. Ardından yavaş yavaş un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Yaklaşık 
4 - 4,5 su bardak un alıyor. 
Hamurumuzu yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtülerek 15 dakika dinlendirilir. Ardından 40 adet eşit bezelere ayrılır. Her bir bezeye nişasta serpere tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serperek beşerli beşerli ayrılır. Daha sonra ilk yaptığımız beşli alınır ve açabildiğimiz kadar ince açılır. Yağlamış olduğumuz yuvarlak tepsiye açtığımız  yufka düzgün bir şekilde yayılır. Kenarındaki fazlalıklar bıçak yardımı ile kesilir. Kestiğimiz parçalar aralara yayılır.  Üzerine kırık ceviz serpilir. Bütün hamurlar bu şekilde beşerli açılır ve tepsiye yayılır. İster her bir beş yufka arasına isterseniz tam orta kata ceviz serperek baklava yufkamız hazırlanmış olur. Üzerine tereyağı tavada etilir ve köpüğü alınır. Sıvıyağ ilave edilir. Baklavamızın üzerine gezdirilir. Baklava tepsimiz 180 derece fırında altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.  Pişen baklavamız fırından alnarak üzerine ılık şerbetimiz dökülür.  Şerbetini çekmesi için biraz bekletilir. Üzeri toz çam fıstığı  ile süslenerek servis edilir.


Afiyet olsun...


"Kolay Baklava Tarifi" için 6 yorum:

  1. Bu güzel tarif için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Beğeniniz ve yorumunuz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ah o eski günler bayramlardan önce tepsi tepsi yapılırdı bende kesmesini yapardım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayram denilince eşe dosta ikramlık olarak hazırlanan en ozel tatlı baklavadir. Bizdede anacım her bayram mutlaka tepsi tepsi baklava açar. Biz de yapmaya calisiriyoruz. Tesekkur ederim güzel yorumunuz için.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Kolay Tariflerim Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe