30 Aralık 2016 Cuma

Sikma Nasil Yapılır?

30 Aralık 2016 Cuma

sıkma tarifi 

Bu gün sizlerle  yöresel bir yemek olan sıkma tarifini paylaşmak istiyorum.
 Sıkma genel olarak Mersin taraflarında sıkça yapılan bir yemektir. Yazın yanında soğuk buz gibi bir ayranla, kışında yanında sıcak bir çay ile tek başına oldukça doyurucu ve lezzetli bir yemektir.
Genelde Mersin taraflarında sacda yapılır. Geçtiğimiz yazın Mersin'e gittiğimde odun ateşine sacda yapmıştık. Ancak ben resim çekmeden çoktan yenip bitmişti bile, yani paylaşamadım. 
Bende tarifini İstanbul'gelince evde  hazırladım. Sıkma nasıl yapılır diye merak edenler için buyrun tarifimize...

Sıkma Tarifinin Malzemeleri

  • 4 su bardak un
  • 2 çorba kaşık yoğurt
  • 1 tatlı kaşık tuz
  • su
İç malzemesi için
  • 5-6 adet patates
  • 2 adet soğan 
  • 1 tatlı kaşık pul biber
  • yarım demet maydanoz
  • tuz
  • yarım çay bardak sıvıyağ
  • içine sürmek için  50 gr tereyağ 

Sıkma Tarifinin Hazırlanışı

Hamurumuzu hazırlamak için önce hamur yoğurma kabımıza unumuz alınır. Ortası havuz gibi yapılarak yoğurt, tuz ve su ilave edilerek  ele yapışmayan bir hamur hazırlanır.  Hazırladığımız hamurumuzun üzerini streçle kapatarak yarım saat dinlendirilir. Hamurumuz dinlenirken bu arada patateslerimiz tencereye alınarak ocağın altı yakılır ve haşlamaya bırakılır. Haşlaban patateslerimiz soğuk suyun altına alınarak kabukları soylur ve bir kab içerisine doğanır. Ayrı bir tencereye sıvıyağ konularak ocağın altı yakılır . Kabuğunu soyup yemeklik doğradığımız  soğanlar biraz yağda kavrulur. Ardından pulbiber ve biraz tuz ilave edilir . Bir iki defa daha çevirdikten sınra patateslerimiz ilave edilir ve tekrar karıştırılırak ocağın altı kapatılır. Patateslerimiz ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yıkayıp  ince doğradığımuz maydanozlarımız ilave edilerek bütün malzemeler güzelce karıştırılıp ağzı kapatılarak bir kenara alınır. 



Bütün bu ön hazırlıkları yaptıktan sonra sıra geldi  bu güzel lezzete son halini vermeye....
Bunun içinde hamurumuzdan cevizden biraz büyükçe koparıp elimizde yuvarlıyoruz.  Daha sonra üzerine biraz un serperek Merdan yardımı ile açıyoruz. Açtığımız hamuru teflon tavada ters düz yaparak iki tarafını pişiriyoruz. Pişen ekmeğimizi tepsi yada bez örtü üzerine alarak içine önce tereyağı sürüyoruz sonrada hazırladığımız patatesli içten koyup önce alt tarafını yukarı katlayıp sonrada rulo şeklinde satıyoruz. Bütün hamurunu bu şekilde hazırladıktan sonra yanında çay  ile sıcak sıcak ikram ediyoruz.



Afiyet olsun.....



"Sikma Nasil Yapılır?" için 14 yorum:

  1. Çok mükemmel görünüyor. Gerçi ilk defa duyduğum bir yemek ismi ama tam benlik diyebilirim :)
    Lahmacuna benziyor görünüm olarak elinize sağlık
    bir ara tarifini alıp anneme yaptırıcam

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.Mersin-Adana taraflarında özelliklede yaz aylarında her adım attığın yerde bu güzel lezzetle karşılaşabilir insan.iç malzemesi Kıyma olursa lahmacunla yakın bir akrabalık sözkonusu olur.
    Yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  3. Çok canım çekti! Un ve su varsa her şeyi canım çekiyor zaten :)
    Güzel de anlatmışsınız elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Nasıl canımız çekmesin. Hele birde sıcak sıcak olursa. ..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görülüyor elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir tarif olmuş. Yalnız köylerde yoğurt koymazlar. Bazen hamura 1 yumurta katılır.
    Mersin'de yaşıyorum , Adana kökenliyim. Çökelek veya lorla da yaparım. Hemen yenecekse içine domates de koyuyorum. Merdaneyle açınca daha kolay oluyor.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  7. Bizde köyde yaparken yogurt koymayız hamuruna.Sadece un,tuz ve su ile hazırlarız.Ve saçta pişiririz. Genelde iç malzememiz çökelektir. Ben tercihimi patatesten yana yaptım. Ben hamuruna bir iki kaşık yoğurt koydum. bu şekilde de olur.

    YanıtlaSil
  8. Ayrıca bu güzel ziyaretiniz ve yorumunuz için cok teşekkür ederim makbule hanım.
    Sevgiler,selamlar

    YanıtlaSil
  9. Ayrıca bu güzel ziyaretiniz ve yorumunuz için cok teşekkür ederim makbule hanım.
    Sevgiler,selamlar

    YanıtlaSil
  10. vay be demek bunun adına sıkma deniliyomuş..🤔 buna "açma" diyenler de var..😀 bazen kışları bu şekilde açma/sıkma yapılır ama hamuru yufka şeklinde sade olarak yapılıyo,direkt ya sobada ya tandırda yada yağlı tavada pişiriliyo..yufkalar daha çok tandırda önceden pişirilmeden sıkma yapılıyo..içindeki malzemeler de hemen hemen aynı gibi..şimdi canım çekti ama 2-3 gün önce yemiştim..🙂 yemiş gibi oldum,emeğinize sağlık iyi bir tarifti..🙂

    YanıtlaSil
  11. "Açma" olarak ilk defa duydum. Belki yöreden yoreye değişiyordur. Ama bizim orada çok bilinen bir yiyecektir sıkma. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Şenaycım hindistan cevizli tarif için geldim ama yorum yapamadım.404 hatası veriyor tıklayınca.Burdan yazayım eline sağlık harika olmuş

    YanıtlaSil
  13. Evet şimdi kontrol ettim. Linke tıklayınca error veriyor. Başlığa tıklayınca açılıyor . Bilgilendirdiğin için çok Teşekkür ederim canım.
    Sevgiler,selamlar😊

    YanıtlaSil
  14. Sibel hanımcım su anda düzelmiş durumda. Küçük bir link hatası.
    Tekrar çok teşekkür ederim ilgin ve alakan için.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Kolay Tariflerim Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe