10 Ekim 2019 Perşembe

Ana Sayfa » , , » Erişte Nasıl Yapılır? Evde Erişte Yapımı

Erişte Nasıl Yapılır? Evde Erişte Yapımı

10 Ekim 2019 Perşembe
Erişte

Daha önceleri  erişte kesmiştim  ancak günlük pişirecek kadar yapıyordum.  Az yapıyordum yani. Bu yıl  kışlık olarak biraz fazlaca yapayım da kışın rahat ederim dedim. Marketten alıncaya kadar kendi elimle hazırlayım en azından ne yedigimizi biliriz.  Çok da güzel oldu.  Aslında öyle  zor bir tarafı yok. Hamuru hazırladıktan sonra biraz açıyoruz.  Bir bez üzerinde ters düz yapıp  az kurutuyoruz. Sonrada kesiyoruz. Kesme işlemide  çok keyifli. Çabucak kesildi bitti.
Eğer sizde kendi eriştenizi kendiniz kesmek ısterseniz tam doğru adrestesiniz.  O zaman buyrun erişte nasıl yapılır tarifimize....

Erişte Tarifi

Evde Erişte Yapımının Malzemeleri

  • 5 kilo un
  • 14 adet yumurta
  • 3 su bardak süt 
  • Su
  • Tuz

Ev Yapımı Erişte

Evde Eriştenin Tarifinin Yapılışı 

  • Hamur yoğurma kabına  un alınır.  Ortası havuz gibi açılır.  Yumurtalar tek tek kırılır. Süt su ve tuz ilave edilir.
  • Elimizle sıvı malzemeler homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. 
  • Ardından dışardan içe doğru un alınarak biraz  sert bir hamur hazırlanır. Hamurumuz ozleşinceye kadar güzel bir şekilde yoğurulur.  
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra üzeri streç filmle örtülerek  10-15 dakika kadar dinlendirilir .
  • Daha sonra dinlenen hamurumuzdan portakaldan büyükce parçalar  alınarak elimizde yuvarlanır. Üzeri örtülerek 10-15 dakika daha dinlendirilir. 
  • Her bir beze alınır ve üzerine un serpilerek oklava ile yufkadan biraz kalın açılır.  Açtığımız hamurlar temiz bir bez örtü üzerine yayılır.  
  • Bütün bezeler bu şekilde açılıp bez örtüye yayıldıktan sonra biraz kuruması için ters düz  yapılır.  
  • Yeteri kadar kuruduğunda yani birbirine yapışmayacak kadar olduğunda kesme işlemine geçilir. 
  • Kesmek için  bir adet hamur  masaya yayılır.  Bıçak yardımı ile 2 parmak eninde şeritler kesilir. Daha sonra bu şeritler üst üste konularak  ince ince kesilir.  İşin en zevkli kısmı bu kesme kısmıydı bana göre.  Ve cok çabuk kesildi.  
  • Bütün hamurları bu şekilde kestikten sonra erişteleri  tekrar bez örtü üzerine serip kurutuyoruz.   2-3 günde kuruyor normalde. Ancak ben 5 gün falan beklettin. Iyice kuruduğundan emin olmak istedim.
  • Kurudukran sonra erişteleri bez torbaya koydum.
Ev Yapımı Erişte tarifimiz bu kadar...

 Afiyetle...

Erişte Nasıl Kesilir

Afiyet olsun...



"Erişte Nasıl Yapılır? Evde Erişte Yapımı " için 6 yorum:

  1. Erişteleri ellerinizle yapmakla ne iyi etmişsiniz. Çocuklarım pek fala yemiyor. Bu yüzden ne kadar imrensem de evde erişte yapamıyorum ben. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazem mecbur kalınca bende hazır alıyorum. Ancak evde yapılan eriştenin lezzeti hıç olmuyor. Bu kış için niyetime aldım ve kestim. Elimin altinda hazır yemek gibi bir şey. Iyi oldu. Çocukların yememeside ayrı bir durum tabi. Tadına bir baksalar yerler belki ama, bazen tadına bakma gereği bile duymuyorlar. Oğlum seviyor. Seninkilerde alışırlar belki Nahide hanımcığım. Cok teşekkürler...

      Sil
  2. erişte çoook severiim. mercimekle yapıyoz alişke çorbası diyoz biz yanii, ama aslında dı tatar çorbası hihi. var blogumdaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama nasıl sevilmesin ki...erişte.
      Onun adı tatar çorbasımi oluyor. A bunu bilmiyordum. Ama erişteli yeşil mercimekli çorba yapmıştım daha once. Hem salçalı sulu çorba, hemde terbiyeli yeşil mercimekli çorba yaptım. Ben bayıldım. Ama gel gelelim bizimkiler eşim falan hiç beğenmedi. Bende kuru yaparım ne yapım pilav gibi.Eriştenin En sevilen sekli...
      Cok teşekkürler.
      Sevgiler

      Sil
  3. Ev yapımı Erişte'yi severim. Yufkacımdan alıyorum. Az miktarda ben de denemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bazen alıyordum . Artık kessinlikle dışarıdan almam. Çok basit. Hele kesmesi cok keyifli. Bence az miktarda deneyin derim. Çok beğeneceksiniz
      Çok teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Kolay Tariflerim Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır...
Blog Tasarım : Sosyal Medya Kafe